Videó

Hétvári Andrea: Esti vetítés
Keresés a honlapon:


Partnereink:

KUK (kuk.hu)

 

Magvető (kiadok.lira.hu)

 

DOSZ (www.dosz.hu)

 

„Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!” – Gáspár Ferenc írása Sári László Dilettánsok történelme című könyvéről

Jobb gyertyát gyújtani, mint szidni a sötétséget.” Konfuciusz   „A régi Kínában már a legértékesebb irodalmi mű sem számíthatott sikerre” – írja Sári László legújabb könyvében, Nyugat és Kelet elhibázott viszonyát kutatva a Dilettánsok történelmében.

Ezzel szemben nálunk, vagyis a nagybetűs Nyugaton még az utópiák is irodalmi köntösben jelentek meg, és szerzőjükkel együtt mindig a legmagasabb piedesztálra emelték őket, ebből is – mármint a társadalmi utópiákból – következtetve azt, hogy egy szép napon elérhető a tökéletes társadalom.

 

Persze nem csak ez volt a baj az „elhibázott viszonyban”, és nem is feladata egy recenziónak az egész egyszerre komoly, ám mégis hihetetlenül izgalmas könyvet végigelemezni, ám a mély filozófiai eszmefuttatások mellett Sári László művének roppant erénye az irodalmisága is. – Oly gördülékenyen, olvasmányosan van megírva, akár a legjobb regény, és így, mondhatnánk némi malíciával a szerzőt idézve, nyilván nem számíthatna sikerre a régi Kínában.

Tovább az olvasat.hu cikkére >>>

 

  
  

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.