Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A dráma, ami kikönyökli magának a teret – Beszélgetés Dohy Balázzsal és Komán Attilával (Németh Fruzsina Lilla)

Bátran és belevalón választotta meg első rendezésének anyagát: Dohy Balázs harmadéves dramaturgszakos hallgató május végén, az Ódry padlásán mutatta be alkotótársaival együtt Esterházy Rubens és a nemeuklidészi asszonyok című drámáját, kiegészítve a szerző Hasnyálmirigynapló című művével. Vele, valamint Dohy osztálytársával, a darab dramaturgjával, Komán Attilával „beszélgettünk” esterházyságról, örvényszerű belemélyedésről, felkészülésről, illetve Rubens mai világról alkotott véleményéről.

Balázs, mi fogott meg Esterházyban?

Dohy Balázs: Németh Gábor irodalomtörténet-óráján az egyik félévben Esterházy Bevezetés a szépirodalomba című könyvével foglalkoztunk, az volt a feladat, hogy olvassuk el az egész könyvet nyáron. Ültem a teraszon, napoztam, és tízpercenként felálltam dohogni, hogy nem értem, vicceskedik, miért kell ezt csinálni. Rögös út vezetett innen odáig, hogy megkedveljem. Nem állítom, hogy már befogtam Esterházyt (főleg még a műveltség hiányzik), viszont ahogyan egyre jobban megnyílt az univerzuma, a belső összefüggések, visszatérő motívumok, úgy lett egyre nagyobb öröm az olvasása.

Tovább a dunszt.sk cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-11-05 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.