Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


A reménytelenség rabjai, avagy az élet él és élni akar – Luzsicza István írása Hegedűs Imre János Székelyek, atyámfiai című kötetéről

Hegedűs Imre János irodalomtörténészi, tanári és irodalomszervezői munkásságának hangsúlya az utóbbi években – mintegy az életmű kicsúcsosodásaként – fokozatosan áttevődött az elméletről a gyakorlatra, melyet már az esszéiben, tanulmányaiban jelentkező önéletrajzi szálak is jeleztek. A mind erősebben jelenlévő szépírói alkotómunka a folyóiratközlések után idén első novelláskötetében összegződött.

Székelyek, atyámfiai – mondja a cím, és képzeletünkben máris megjelennek a klisészerűen bennünk élő anekdotikus, szórakoztatóan ravasz góbék, ám a fülszöveg-ajánló másra készít fel: az erdélyi magyarság és benne különösen a székelység útjáról, kisebbségi sorsáról, mai és közelmúltbeli harcairól, veszteségeiről beszél, a megmaradás esélyeire, a nemzetegységre fókuszálva. Ezáltal maga a cím is testvéri tisztelgésként értelmezhető a székely gyökerű, ausztriai emigrációja után az anyaországban megtelepedett szerzőtől.

Tovább az olvasat.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-11-03 12:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.