Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Más világok – Shrek Tímea Halott föld ez c. kötetéről (Molnár Vilmos)

„– Eredj, pakold össze a lomod! ‒ szólt az anya a kislányhoz.
De én nem akarom! ‒ Dehogynem, költözünk, ezt mán megmondtam! – De én nem akarok a táborban lakni! Én itt maradok az utcában a mamával!
Olyan nincs, jössz és kész! – Anyukám, könyörgöm, hadd maradjak itt mamánál!
Nem! – mondta az anya, majd rúgott egyet az oldalába, mint ahogy a kutyáknak szokták. ‒ Takarodj, és szedd a lomod!
[…] – Nem ‒ válaszolta a lány zokogva. – Há mé’? ‒ Mert félek. – Oszt mitől? ‒ Attól, hogy olyan leszek, mint te.”

A fen­ti párbeszéd a kárpátal­jai Sh­rek Tímea első könyvének* egyik no­vellájában hang­zik el. Ott, ahová a kislány nem sze­ret­ne kerülni, vagy­is a „tábor­ban” olyan álla­po­tok találhatók, hogy a város­ban lakó romák is irtóznak attól. Nem vándor­cigányok kóbe­res sze­ke­re­iből és sátra­iból álló táborról van szó, a tábor meg­ne­vezés itt egy főként romák által la­kott nyo­mor­te­le­pet fed. Le­het­ne azt mon­da­ni, hogy a tábor­ban ural­kodó vi­szo­nyok álla­ti­ak, de nem len­ne találó, mert az állat is igyek­szik maga körül olyan életkörülményt alakítani ki, ami szükségle­te­i­hez mérten és le­hetőség sze­rint op­timális vi­szo­nyo­kat biz­tosít számára, utódait pe­dig sze­re­ti, ellátja és megvédi. Amiről vi­szont eb­ben a tábor­ban szó sincs. Olya­nok élnek itt, akik újszülött gyer­meküket el­adják, rosszabb eset­ben meg­nyo­morítják, hogy eredménye­seb­ben tud­jon kol­dul­ni, a na­gyob­bacs­ka gye­reklányt pe­dig pros­titúcióra kény­szerítik.

Tovább az eirodalom.ro cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-11-01 12:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.