Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Szegényes kínálat, izgalmas ismeretbővítés – A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig / Magyar Nemzeti Galéria (Almási Miklós)

Hiányoltam a nagyokat. Igaz, láthattam végre három Magritte-et.

Vártam, mert pimaszságuk ellenére (vagy épp azért) szeretem a szürrealistákat. Nincsenek sokan, vadak és szelídek, nem politizálnak, de mégis ellenzékben vannak mindennel (tárt keblű anarchisták, kinőve a dadaizmusból, és Breton kiáltványaival stílforradalomra ébredve…). A Magyar Nemzeti Galériában találkoztunk, mit mondjak, kétértelmű randevúra került sor. (A kiállítás a párizsi Pompidou Központ segítségével, valamint a Szépművészeti Múzeum és privát gyűjtők anyagának kiegészítésével jött létre. Kurátorok: Didier Ottinger, Marie Sarré és Kovács Anna Zsófia.)

Egyszóval kétértelmű volt ez a találkozás. Egyfelől ott voltak, ha szűkkeblű bemutatással is, a nagyok (Max Ernst, Salvador Dalí, René Magritte), és multimediálisra rendezték a kiállítást, vagyis belenézhettem Louis Buñuel Andalúziai kutya című legendás filmjébe, és élvezhettem a magyar Brassaï, meg André Kertész fotóit, és persze egypár plasztika között Alberto Giacometti egy-két alkotását.

Tovább az art7.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-10-27 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.