Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Szabó Magda olyan volt, mint a nagymamám – Juhász Anna interjú (Rácz Anna)

Juhász Anna irodalmár szerint Szabó Magda nagyon jól értette és mutatta be a női sorsokat, amelyeket mindig a valóságba, a történelmi környezetbe ágyazott be. Erős női karakterein keresztül minden korosztályhoz szól, lázadásról, belenyugvásról, családról, gyermekvállalásról vagy éppen az arról való lemondásról. Szerelem, megcsalás, düh, féltékenység – mind olyan témák, amelyek mindennapjaink valóságát képezik. Éveink számától függetlenül tudunk figuráival azonosulni, hiszen ma is ugyanazokkal a problémákkal nézünk szembe, amelyekről olyan megragadóan írt. Áldozatokkal teli, gazdag életéből az utókor is részesül. Történetei időtlenek, ennek köszönhetően a mai napig rendkívül népszerű szerző, a centenáriumi év elmúltával is irodalmi események szerveződnek művei és élete köré.  Néhány vele kapcsolatos, közelgő eseményről beszélgettünk Juhász Annával.

Vissza tudsz emlékezni arra, hogy mi volt az első Szabó Magda-mű, amit a kezedbe vettél és mivel tudott megfogni Téged?

Azzal tudott megérinteni, hogy Szabó Magda olyan volt, mint a nagymamám, ezért nagyon otthonosnak éreztem őt, és mindazt, amit írt. Kinézete, intelligenciája, a hangossága, és az, hogy szeret a középpontban lenni, mind-mind ismerős volt. Ugyanakkor olyan író, aki nagyon tud figyelni a másik emberre, és szerintem ebben rejlik a nagyság titka. Jó, ha az ember tisztában van a saját erejével – legyen az tehetség vagy írói erő. Én ezt hatalomnak hívom, mert ez különleges dolog, hogy valaki így tud megszólítani embereket. Volt vele személyes kontaktus is a családomon belül, mert leveleztek a nagynénémmel, Gutai Magda költővel. Az Abigél ugyan része volt a gyerekkoromnak, de Az őz volt az az átütő könyv, amit fiatal lányként az eszmélés időszakában olvastam. 

Tovább a librarius.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-10-22 12:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.