Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Végső és kevésbé végső dolgok – Dékány Dávid: Dolgok C-hez (Görföl Balázs)

A mai fiatal líra jellegzetes megoldásai izgalmasan állnak össze ebben a néhol fád, néhol szelíden beletörődött hangú verseskötetben ‒ Görföl Balázs recenziója Dékány Dávid Dolgok C-hez című könyvéről.


Dékány Dávid első verseskötete, a 
Darwin Motel (2015) emlékezetes pályakezdetet jelentett. A hol indulatos, hol kimért szövegvilág valóságos szerelmi road movie-t vitt színre, amelynek pikantériáját az adta, hogy a szerelmesek bujkálása, rejtőzködése és a kapcsolatuk bizonyos vonásai („Valljuk be a motelszobát, / ahol a takaró alatt olyan állatfajok / bújtak szorosan egymáshoz, / amiknek nem lehet közös utódjuk” ‒ Botrány) gyanút ébresztettek a szereplők amúgy is lebegtetett nemét illetően. A jó érzékkel adagolt szenvedély és visszafogottság ‒ az első kötetekre jellemző túlzásokkal és szertelenségekkel együtt ‒ markáns viszonyt jelenített meg és hatásos költészetet eredményezett. Négy év elteltével itt a második kötet, és a Dolgok C-hez az első könyv szerves folytatásának tekinthető.

Tovább a jelenkor.net cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-09-20 12:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.