Videó

A PécsTV videója




Keresés a honlapon:


Ki kér kávét? – Ternóvszky Béla rajzfilmrendező (Ozsda Erika)

Ha nem rajzol, akkor lovagol vagy teniszezik. Pomázon önkormányzati képviselő. A Macskássy animációs filmes pályázat-bírálóbizottság, illetve a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja. Első filmjét 1970-ben készítette, tavaly a Macskafogó digitális felújításán dolgozott. Hogy mi történt közben, azt Ternovszky Béla rajzfilmrendező mesélte el.  INTERJÚ

Macskafogó című filmjét négy és fél millióan látták, 1987-ben a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra jelölték. A Mézga család, a Pumukli, a Gusztáv és a Kérem a következőt! sorozat is nagyon sikeres volt. Hogy került a rajzfilm közelébe?

Négyéves koromban kezdtem rajzolni. Abból az időszakból anyám elrakta az egyik rajzomat, egy kakast, melyen Béluska megmutatta az oroszlánkörmeit. Onnantól apám elkezdte – nagyon tapintatos és okosan – a terelgetésemet. Tapasztalatból tudta, hogy ha valakiben valamilyen tehetség lakozik, azzal foglalkozni kell. Ő egyetemistaként minden sportágat kipróbált, zenélt, rajzolt, de semmire nem koncentrált igazán, így aztán semmiben nem produkált kimagaslót. A Nemzeti Bankban dolgozott, ahol művészi ambícióit a színjátszó körben élte ki. Engem a bank rajzszakkörébe vitt el hatéves koromban, ahol évente kiállítást rendeztek. Eleinte kiírták a rajzaim alá: Ternovszky Béla hét/nyolc/kilenc éves kisfiú. Később a kor elmaradt. Tizenegy évesen már aktot rajzoltam.

Tovább a filmkultura.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2019-09-16 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.