Videó

Százados Ábel kapta a legígéretesebb fiatal filmes díját Cannes-ban
Az M2 Petőfi TV videója
Keresés a honlapon:


Partnereink:

KUK (kuk.hu)

 

Magvető (kiadok.lira.hu)

 

DOSZ (www.dosz.hu)

 

A szeretet és a szégyen között – Kötetlen beszélgetés Jónás Tamással a Szimplában (Matekovics János Zoltán)

A késői óra ellenére sokan voltunk a sepsiszentgyörgyi Szimplában, ahol a Manus Őrkői Cigánytalálkozó részeként Jónás Tamás magyarországi író-költővel Csernátoni Loránd beszélgetett. A téma a cigány irodalom volt, ugyanakkor az Egon- és Herder-díjas költő néhány személyes vallomása mellett felolvasott verseiből.

A kötetlen beszélgetés azt a kérdéskört boncolgatta, hogy mit jelent cigánynak lenni, s annak van-e kulturális hozadéka. Hogy miért nem kellene megkülönböztetnünk egymást, hiszen azok a kulturális metszetek, amelyek bennünk vannak, sokkal inkább közösséget alkotnak, mint elkülönítenek bennünket egymástól. Jónás Tamás szerint saját példája is mutatja, hogy igenis, ki lehet lépni a kötöttségekből, le lehet győzni azokat a hátráltató tényezőket, amelyek az embert egész életében szegénységben tartják. A kitörést a tanulás segítheti. Az összes többi a véletlenen és Istenen múlik, de ha tanulunk, akkor nagyon sok esélyt adunk a véletlennek.

Tovább a 3szek.ro cikkére >>>

  
  

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.