Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Meghalt Francisco Toledo, akit az utolsó, valóban nagy formátumú mexikói képzőművésznek neveztek (Bihari Ágnes)

Nemzetközi eseményeken is szandál, vászoning, rendezetlen hajkorona. Mitikus, erős művek, környezetvédő és kulturális aktivizmus. És olyan köztisztelet, amellyel a politikusok sem mertek szembemenni.

A művészet gyászol” – twittelte tegnap a mexikói államelnök, Andrés Manuel López Obrador. Francisco Toledo halálának hírét hozta többek között a Washington Post és a The New York Times, az El País cikket és képes összeállítást jelentetett meg róla; és persze kiemelt helyen szerepelt a hír a mexikói médiában.

A 79 éves korában elhunyt Toledo-t hazájában csak El Maestro-nak hívták, és sokan az utolsó, valóban nagy formátumú mexikói képzőművésznek tartották – Latin-Amerikában legalábbis mindenképp. Az, hogy a világ többi részén kevésbé volt ismert, köszönhető talán annak is, hogy Toledo alkatilag nem szerette a rivaldafényt, és bár nyitottnak és megközelíthetőnek tűnt, fizikailag és intellektuálisan mégis nehezen lehetett igazán a közelébe férni. Riporterként vagy fotósként nagy fegyvertény volt, ha „levadászta” valaki; rendkívül erős averzió volt benne az interjú helyzetektől és a fotózástól.

Tovább az artportal.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-09-11 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.