Videó

A PécsTV videója




Keresés a honlapon:


Égetett geometria (Kopeczky Róna)

ITT VIDÉKEN. A pécsi Modern Magyar Képtár gyűjteményét népszerűsítő sorozatunkban ezúttal Lantos Ferenc Falkép-terv című alkotásáról olvashatnak Kopeczky Róna tollából.

Lantos Ferenc életművében különösen termékeny periódust jelent a hatvanas évek időszaka, amikor kiemelkedő pedagógiai tevékenységével és vizuális nevelési programjának – a természeti látvány geometrikus elemekre való bontásának – kidolgozásával párhuzamosan új anyagok és technológiák felé nyitott, valamint nagyobb léptékben kezdett el alkotni. Először a beltéri, fali mozaik nyújtotta technikai lehetőségek keltették fel érdeklődését, majd Major Kamill közvetítése révén, az ipari zománc művészeti alkalmazásának kísérleteivel is találkozhatott. Lantos Ferenc először 1967 nyarán látogatott el a bonyhádi zománcgyárba, ahol még az első, 1968-ban megrendezett zománcművészeti szimpózium előtt is kísérletezhettek művészek a zománcégetésben rejlő anyagbeli, formai és színbeli potenciálokkal.

Tovább a jelenkor.net cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-08-16 07:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.