Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Befújja az utcáról a tehetségeket a szél – A befogadó művészpince (Pungor András)

 

Fotóművészek, költők, írók, festők otthona a Mersz Klub, egy külvárosi művészpince, amelynek rozsdás ajtaja mögött felolvasóesteket szerveznek, kiállításokat, könyvbemutatókat, színházi előadásokat tartanak. A két szervező, Falcsik Mari költő és Lantos László Triceps rendező, performer igazi underground művészek, akik teret adnak a pályakezdőknek is. Ahogy a Helikon Kiadó egyik vezetője mondta, kiváló érzékük van arra, hogy felfedezzék a szövegekben a tehetséget.

– Ha Mari nincs, ez a hely sincs – mondja Lantos László, művésznevén Triceps. A pincébe vezető lépcsőn ül, háttal az utcának. Ősz haj, fehér szakáll, ellenfényben nem látni az arcát, csak a mentolos cigarettát a szájában, amire ötvenes éveiben szokott rá. A Mersz Klub rozsdabarna vasajtója mellett nem sétál el senki, késő délután van. Még nem nyár, már nem tavasz. A Csobánc utcába néha betéved egy-egy busz. Távol az Orczy tér házai alatt, az utcai műanyag bútoroknál fogy a sör.

Mari nemet int a fejével:

– Ez a hely az ő gyereke. Együtt jártunk bölcsészkarra, de akkor nem jöttünk be egymásnak, ő bőrnadrágos-copfos jugó vagány volt, én nagyszájú kívülálló csaj voltam. Csak 52 évesen jöttünk össze – nevet.

 


Tovább a 168ora.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-07-10 12:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.