Videó


Újdonságaink
Keresés a honlapon:
Partnereink:

KUK (kuk.hu)

 

Magvető (kiadok.lira.hu)

 

DOSZ (www.dosz.hu)

 

Átkozódva szitkozódna – James Baldwin: Ha a Beale utca mesélni tudna (Tóth Nándor Tamás)

Nem lányregény a harlemi gettó szerelmi történetéről szóló Ha a Beale utca mesélni tudna, pedig egy 18 éves lány meséli el. James Baldwin könyve a hetvenes évek fekete Amerikájának fontos korlenyomata.
Az afroamerikai irodalomnak ugyanazokat az akadályokat kellett lebontania, mint a kisebbséghez tartózó tagjainak: a közönyt, a kirekesztést, az elutasítást, a privilgeizált státuszhoz való hozzáférés megtagadását. Nem meglepő, hogy a múlt század legnagyobb feketebőrű amerikai irodalmárai valamennyien aktivisták is voltak egyben. A ún. Hárlemi reneszánsz a második világháború előtt még a líra nyelvén kiáltott fel az igazságtalanság ellen. Ez később prózába fordult, amikor megérkeztek a „Nagy vándorlás” tagjai az amerikai délről az északi rozsdaövezetbe. Az elnyomó szegregáció béklyóitól való megszabadulás aktívvá és büszkévé tette az afroamerikai közösségeket. A magukat liberálisnak valló északiak elutasítását már nem nyelték le. New Yorkban a Hárlemi reneszánsz a polgárjogi küzdelem korszakába váltott.

Tovább a filmtekercs.hu cikkére >>>

  
  

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.