Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Metafora, tiltakozás, koncepció: performanszművészet Romániában és Moldovában (Muskovics Gyula)

Az immaterializmus és a konceptualizmus mindig is virágzott azokon a helyeken, ahol nem volt pénz az anyagibb művészetre - olvasható abban az interjúkötetben, amely a román performansz színtérrel foglalkozik, és számunkra is komoly tanulságai vannak.
Először 2011-ben jártam Bukarestben, a Caminul Cultural (Manuel Pelmus, Brynjar Bandlien, Farid Fairuz) által szervezett Crooked Days fesztivál résztvevőjeként. Rengeteg helyi és külföldi performanszművésszel ismerkedtem meg, akik a színházi, a képzőművészeti és a köztereket újraértelmező, inspiráló formátumokkal kísérleteztek. Tavaly decemberben azért utaztam ismét Bukarestbe, hogy képbe kerüljek a fejleményekkel. Ekkor szereztem tudomást Iulia Popovici és Raluca Voinea nem olyan rég kiadott METAPHOR. PROTEST. CONCEPT című interjúkötetéről, amely Románia és Moldova performanszművészetét mutatja be a színtér meghatározó alakjainak elmondása alapján.

Tovább az artportal.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-04-30 03:43:59

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.