Videó

A PécsTV videója




Keresés a honlapon:


Horizontvonalak – a MOME Fotográfia 33 éve – Beszélgetés Kopeczky Rónával (Bihari Ágnes)

A „Thirtythree – a fotográfia új horizontjai a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen” című kiállítás a Capa Központban, illetve a kiállításhoz kapcsolódó kiadvány látszólag a MOME Fotográfia Tanszék létrejöttének jubileumához lett kötve; ahhoz, hogy 33 éve folyik ilyen oktatás-képzés ezen az egyetemen. Úgy tűnik azonban, hogy ennek az évfordulós projektnek (ami egy utazó kiállításból és egy angol nyelvű kiadványból áll) több célja is van. Erről beszél előbb Kopeczky Róna kurátor, akit a MOME kért fel, majd kurátor-társai: Máté Gábor a MOME Fotográfia Tanszék vezetője és Kudász Gábor Arion, a tanszék egyik tanára. Aki valamennyire ismeri a kortárs magyar fotográfiai szcénát, hallhatott azokról az esztétikai-, legitimációs-, és érvényesülés-technikai összefeszülésekről, amik időnként felszínre kerülnek. Ezekre is próbáltunk kitérni, bár ebben a formában a végeredmény nyilván csak egy-egy gyorsfénykép lehet.

Kopeczky Róna (KR): Szakmai körökben sokszor hallani, hogy „jaj, ez olyan MOMÉS…!”. Ez az informális megnevezés foglalkoztatott minket, az évforduló igazából csak ürügy volt. Bár végül is, három évtized tényleg ad elegendő anyagot, időmélységet és távlatot is arra, hogy megnézzük, hogy a kívülálló számára vajon megjelenik-e egy közös szellem vagy kép. A katalógus és a kiállítás két olyan „láb”, amik kiegészítik egymást, ugyanis két teljesen különböző struktúrát követnek.

- A cím a harminchárom évre utal, ami részletes visszaemlékezést, összegzést sejtet. De mintha beválogatott anyagok többsége inkább az elmúlt 15-20 évben készült volna.

Tovább az exindex.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-04-20 03:56:43

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.