Videó

The Bewitched: Scene 1 (Harry Partch)


Újdonságaink
Keresés a honlapon:
Partnereink:

KUK (kuk.hu)

 

Magvető (kiadok.lira.hu)

 

DOSZ (www.dosz.hu)

 

MI VAN A PARADICSOM-FŐZELÉKBEN? – FORMABONTÓ MÚLT – a Nahát – Válogatás Zimányi László gyűjteményéből című kiállításról (Abafáy-Deák Csillag, Kölüs Lajos

Wahorn András művének címe: Mi van a paradicsom-főzelékben?, 1975. A groteszk és szürreális alkotását látva született meg bennem a kérdés: mi van a Zimányi-gyűjteményben? Több mint kétszáz alkotás látható a tárlaton.

A kiállítás címe, Nahát!, telitalálat. Lóránt János Demeter 1999-es alkotása Wahorn művével párba állítható. A rendszerváltás utáni világ, bár új világként jelenik meg, a változás fondorlatossága miatt valami mégsem változik. Wahorn műve az alkotás kétségeire kérdez rá, a művészi lét lehetetlenségére, Lóránt alkotása a kívülálló ember tehetetlenségére, kibicségére mutat rá, nem részese a játéknak. Wahorn figurája metamorfózison megy át, egy állapoton, a képen látható tájkép üressége és napfelkeltéje akár giccs is lehet, a tárgyi világ felborult, rendezetlen, a két motívum önellentmondás. Lóránt szaggatott színfoltjai álomszerűvé teszik az alkotást. Rossz álom csak, mi álmodjuk, de nem mivelünk történik. Apró nüansz a képen, hogy nem tudjuk, a karámon kívül vagyunk, vagy belül. 

Tovább az irodalmijelen.hu cikkére >>>

  
  

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.