Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Ami nincs megdicsérve – Horváth Benji: A dicsőséges Európa (Melhardt Gergő)

A tanácstalan kritikus sok helyről kaphat segítséget. Véletlenül a Czuczor–Fogarasi-féle A magyar nyelv szótára (1862–1874) akadt a kezembe, és hirtelen minden összeállt. Ez alapján a cím egyrészt: „Dicsőséges, Dicsőséggel teljes, a tiszteletnek, hódolatnak, fenségnek, nagyságnak bőségével elárasztott. Dicsőséges Isten. Dicsőséges nagy fejedelem.” Másrészt: „Európa, Terjedelemre legkisebb, de legmiveltebb világrész.”

Horváth Benji A dicsőséges Európa című verseskötetének tétjei ugyanis könnyen felfejthetők a százötven évvel ezelőtti tudós-elődök szótárbeli meghatározásaiból. A kötet címébe emelt két szó nagyon is jelentőségteljes. A (ma már nem, de saját korában, azt hiszem, teljesen elfogadott) eurocentrizmus — azaz felsőbbrendűség-hit — egyéni dimenziója Horváthnál ugyanis a dicsőségre (tisztelet, hódolat, fenség, nagyság bőségére) való zsigeri vágyakozással egészül ki.

Tovább a muut.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-03-30 10:40:50

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.