Videó

Hozzád sóhajtunk – Bicskei Zoltán filmetűdje
A Magyar Művészeti Akadémia videója
Keresés a honlapon:


Partnereink:

KUK (kuk.hu)

 

Magvető (kiadok.lira.hu)

 

DOSZ (www.dosz.hu)

 

Kikaparni a jégből – A Hevesi Sándor Színház Advent a Hargitán című előadásáról

Ha egy mai fiatal jegyet vált az Advent a Hargitánra, és különösebben nem olvas utána a darab előéletének, biztosan nem gondol arra, hogy 33 évvel ezelőtt, 1986 januárjában a Nemzeti Színházban tartott ősbemutatóig bizony viszontagságos út vezetett. Sütő András kéziratát úgy kellett Magyarországra csempészni; az 1985 decemberére tervezett bemutatót előbb betiltották, majd (köszönhetően annak is, hogy ekkor már a plakátok kint voltak az utcákon) januárban mégis engedélyezték. A szerző azonban nem kapott útlevelet a premierre, így a félórás vastaps után csak képletesen köszönthette az Árvai Rékát játszó Kubik Anna.
Pedig egy, a népmesék és a balladák világát idéző szerelmi háromszög-történetről van szó. Első közelítésre legalábbis, mert persze a dráma ennél jóval sokrétűbb. Szól megmaradásról, a szülőföld és az anyanyelv megtartó erejéről és ennek az erőnek a hanyatlásáról, a szerelem mellett a szülő-gyermek kapcsolatról, természet és ember viszonyáról is. Szimbólumokkal, utalásokkal, néprajzi és bibliai motívumokkal súlyosra szőtt szöveg, amely az 1980-as évek Romániájában és Magyarországán más kontextussal bírt, mint ma.
  
  

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.