Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A képeimet mentsétek, és bármikor újrakezdem az életem – Kinszki Imre (Kiss Eszter, Barakonyi Szabolcs)

Egyszerre avantgárd és biedermeier, a kortárs Brassaïhoz, André Kertészhez, Moholy-Nagy Lászlóhoz hasonló jelentőségű fotográfus – mondják a nagyjából egy évtizede (újra)felfedezett Kinszki Imréről (1901-1945).
A nagypolgári zsidó értelmiségi családból származó Kinszki az orvosi egyetemre járt, de két év után abba kellett hagynia, mert nagyapja halála után neki kellett eltartania anyját és a húgát. Irattáros lett a Gyáriparosok Országos Szövetségében, miközben filozófiai és természettudományos írásait a Horthy-korszak számos folyóirata közölte. Fotózni fia, Gábor születésekor kezdett, életműve tizenhat év alatt született, munkaszolgálatosként be kellett szolgáltatnia fényképezőgépét. Természetfotói megjelentek például a Búvárban és a National Geographic-ben, az 1939-es Magyar Fotográfia című albumban. A húszas évekbeli reklámtáblákkal teli, zsizsegő Király utcát az is tőle ismeri, aki nem hallotta még a nevét.

Tovább az index.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-03-25 05:01:24

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.