Videó

A Ma7 csatorna videója




Keresés a honlapon:


KORTÁRS FÓRUM 5. Tar Sándor: Vén Ede (Juhász Tibor)

Sorozatunkban arra teszünk kísérletet, hogy a lapunkhoz közel álló szerzők aktuális könyveiről kérdezünk meg irodalmárokat – írókat, kritikusokat, szerkesztőket –, s kérjük véleményük rövid kifejtését. Három kérdésben igyekszünk hol tágabb összefüggéseket firtatni, hol részletkérdésekbe belemerülni, odafigyelve mind a mű által megszólított hagyományra, mind a kötet már meglévő kritikai visszhangjára. Ezúttal Tar Sándor Vén Ede című könyvéről beszélgettünk (Együtt Debrecenért Egyesület, 2018).
 
1. A Vén Ede című kötet Tar Sándor életében megjelent utolsó munkáit tartalmazza. Nem titok, hogy ebben az időszakban az író már komoly (testi és lelki) egészségügyi problémákkal küzdött. A könyv több kritikusa is megjegyezte ezt, utalva Tar mostoha körülményeinek és a kötetbe felvett szövegek hullámzó esztétikai színvonalának az összefüggéseire, vagyis értelmezői pozíciójukat a tragikus sors felőli közelítéseikkel jelölték ki, a szerkesztői utószó pedig az írások kordokumentum-jellegében határozza meg a szövegek egyik legfőbb sajátosságát. Hogyan helyezhető el a Vén Ede az életmű kontextusában?

Tovább az alfoldonline.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-03-18 10:44:05

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.