Videó


Újdonságaink
Keresés a honlapon:
Partnereink:

KUK (kuk.hu)

 

Magvető (kiadok.lira.hu)

 

DOSZ (www.dosz.hu)

 

Térírás, műhely-szituációk és folyamatos kaland – Interjú Mezei Gáborral (Katona Ágota)

Beszéljünk először a költészetedről. Legutóbbi köteted, a Kalligramnál 2016-ban megjelent natúr öntvény verseit olvasva sokféle hatás fedezhető fel, mégis inkább téged kérdeznélek: milyen pretextusok és poétikák mentén alakítottad ki ezt az erős és sűrű nyelvet?
 
Most, hogy ezt kérdezed, elgondolkoztam azon, mennyiben változott azóta a helyzet, és arra kellett rájönnöm, hogy egyrészt jóval kevesebb közvetlen hatásról tudnék beszámolni a készülő harmadik kötetem kapcsán, másrészt arra, hogy a jelenleg fontos költői életművek egyáltalán nem úgy vannak jelen, mint voltak a natúr öntvény esetében. A folyton alakuló szövegritmus és hangvétel mögött például Herta Müller prózája, az a nyers, szálkás tónus mindenképpen ott volt, és a mániákus ismétlései is sokat jelentettek. De nyelvi szinten nagyon erőteljes Zay Anna Herbáriumának a jelenléte, vagy olyan régi szakácskönyveké, amelyekből konkrét kifejezéseket, szókapcsolatokat vettem át és írtam újra. Ezek mind ott működnek a kialakított nyelv háttereként, miközben egy egész ciklust végigkísér Ian McEwan egy régebbi könyve, a The Comfort of Strangers.

Tovább a felonline.hu cikkére >>>

 

  
  

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.