Videó


Újdonságaink
Keresés a honlapon:
Partnereink:

KUK (kuk.hu)

 

Magvető (kiadok.lira.hu)

 

DOSZ (www.dosz.hu)

 

Irodalom és szociográfia – Juhász Tibor: Salgó blues (Mizsur Dániel)

Juhász Tibor a FISZ és az Apokrif Könyvek gondozásában 2015-ben megjelent Ez nem az a környék című verseskönyvét követően 2018-ban prózakötettel jelentkezett. Az eddigi kritikák szinte mindegyike regisztrálta már Juhász első verseskötetének és a Salgó blues világának és nyelvének azonos vagy rokon jegyeit, utóbbi művet gyakran az Ez nem az a környék egyenes ági prózai folytatásaként emlegetve. A két említett könyv egymás mellé állítása evidens, a prózakötet jelen kritikai értékelése ezért sem veszi számba azok motivikus-tematikus hasonlóságait és azonosságait.

A Salgó blues tizennégy rövid prózai írás foglalata, melyeket az azonos színhely és elbeszélői nyelv tart össze leginkább – (kis)regényről azonban nem érdemes beszélni, az ilyen vonatkozású műfaji kérdések voltaképpen irrelevánsak a kötet egyes darabjainak, valamint egészének értékelésében. A szociográfiai és az irodalmi szándék autonómiájának problémaköre viszont annál lényegesebb: a kizárólag a kötet darabjaira mint szövegegységekre fókuszáló értelmezői eljárásban nyilvánvalóvá válik a Salgó blues szociografikus olvasatának lehetősége, a hiátusokkal kifejezett, ennélfogva a novella direkt alkalmazhatóságát problematizáló műfajmegjelölés („n_v_ll_k”) pedig az irodalmi szándékot egyértelműsíti.

Tovább az ujforras.hu cikkére >>>

  
  

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.