Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Kinek az ügye? Az ügy – avagy a Normális Eljárás a Katona József Színházban (Pikli Natália)

Alekszandr Szuhovo-Kobilin 1862-ben írt szatirikus drámája a kenőpénzért folytatott hivatali aktatologatás természetrajza. Míg a téma örök, hiszen a 19. századi orosz csinovnyik szinte semmiben nem különbözik mai, korrupt utódaitól, a drámai megformálás talán mégsem állja ki olyan jól az idő próbáját. Ennek ellenére Ascher Tamás pontos, átgondolt rendezése, Radnai Annamária kitűnő fordítása és a remek színészi munka együttese elgondolkodtató előadást hozott létre a Katona József Színházban.

Bár a színlap tanbohózatként nevezi meg a drámát, a bohózati elemek inkább keserűvé válnak, a tanulság pedig részleges marad. Hiszen mit lehet igazán tanulni abból, hogy bármit tehet a kisember, Muromszkij, ha egyszer belekavarodik ügyével a felsőbb hatalom, azaz a Hivatal útvesztőjébe, úgyis megnyúzzák, minden vagyonát elszedik tőle annak érdekében, hogy „elintéződjön” az ügye?

Tovább a prae.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-01-19 06:00:33

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.