Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Ki a harmadik? – Három nő (Gilbert Edit)

Panahi, a hazájában betiltott és az országot el nem hagyható rendező filmet készít a törvény ellenében, a tiltás ellenére a vidéken és a vidékről, ahonnan származik.
 
A Három nő című perzsa film hátteréről nem tudóknak is feltűnik valami titokzatosság az alkotó folyamatot illetően, például, hogy a rendező-karakter neve egybeesik a stáblistán látható rendezőével. Az első kockától és pillanattól kezdve belül vagyunk az eseményeken s a szereplők szemével látunk. Számunkra jobbára ismeretlen világban járunk, ehhez állítjuk mentális-kulturális-posztkoloniális látószögünket, igazgatjuk befogadói, értelmezői szemüvegünket. Az események közepébe vetettség azonnal bevonz bennünket a távolságtartó-közeledő miliőbe. Rabul ejt a kísérő, a magát alakító rendező közvetlensége és alkalmazkodása a vidékhez, az összezáró mikroközösséghez, amitől útitársnőjével valamit akarnak, s ahonnan származik. E filmnyelv sajátosan autobiografikus dokumentarizmusa, az önmagukat játszás természetessége révén mi is úton vagyunk ezen a kopár vidéken.
 
Tovább az art7.hu cikkére >>>
  
  

Megjelent: 2018-10-25 14:10:18

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.