Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


„Amire a legerősebb ösztönzést kaptam” – Mezey Katalinnal Zsille Gábor beszélgetett

Zsille Gábor: Évtizedek óta szervezője vagy a tavaszi szünetben megrendezett Kárpát-medencei középiskolás irodalmi pályázatnak és irodalmi tábornak. Miként született ez a fontos hagyomány?
 
Mezey Katalin: A középiskolásoknak szóló pályázatot 1971-ben hirdették meg először, a sárvári Tinódi Gimnázium igazgatója, dr. Medvigy Antal kezdeményezésére. Később az Országos Diáknapok rendezvénye lett. A tágabban vett előzményekhez sorolhatjuk azt is, hogy Sárvár az 1500-as évek óta kulturális szerepéről is nevezetes: a város úrnője volt Kanizsai Orsolya, akit az első magyar nőírók egyikeként emlegetünk. 1534-ben a művelt humanista, Nádasdy Tamás nádor felesége lett, Sárvár pedig a török hódítástól szenvedő ország egyik kulturális központjává vált. Nádasdy 1534-ben iskolát, 1537-ben nyomdát alapított, mindkettő vezetője Sylvester János tudós nyelvész, műfordító volt, aki ott nyomtatta ki 1541-ben az általa lefordított első magyar Újtestamentumot. Ez volt az első magyar földön nyomtatott magyar nyelvű könyv. De 1545-től gyakran volt Nádasdy vendége a török háborúk neves krónikása, Tinódi Lantos Sebestyén költő is, aki 1556-ban ott is halt meg..
 
Tovább az olvasat.hu cikkére >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
  
  

Megjelent: 2018-06-06 16:17:31

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.