Videó

A tegnap.ma videója
Keresés a honlapon:


Mehr Licht! – A Csokonai Nemzeti Színház Nincstelenek című előadásáról (Beretvás Gábor)


Fotók: Éder Vera. Képek forrása: csokonaiszinhaz.hu

Akár Goethe búcsúmondata is mottója lehetne a debreceni Csokonai Nemzeti Színház repertoárját színesítő Botos Bálint-rendezésnek, mely Borbély Szilárd egyetlen befejezett regényét, a Nincsteleneket dolgozza fel. Talán érdemes megemlíteni, hogy az immáron tíz éve elhunyt szerző és a színház nexusa nem itt kezdődött. Hiszen 1998-ban Pinczés István a szerző részleges bevonásával megrendezte a kamera.mant, illetve Vidnyánszky Attila a Halotti pompát dolgozta fel 2009-ben. Idén pedig a javarészt Erdélyben rendező Botos Bálint kapott lehetőséget arra, hogy az íróhoz szorosan kötődő Debrecenben állítsa színpadra Borbély művét.  

A rendező a regényben nem szereplő, de a szerző világához mégis szorosan köthető, a felejtés sötétjében a világosság vakuját felvillantó görög mitológiai alak, Mnémoszüné alakját hívja segítségül Borbély regényének színreviteléhez. Ez nem csak azért érdekes, mert az istennő megidézése a görög-római ősvallásokat is hozzárendeli a regény zsidó-keresztény-ateista közegéhez. Hanem amiatt is, mert a külső nézőpont által ítéletmentes közvetítést kapnak a színpadi történéseket meghatározó külső körülmények.

Tovább az avorospostakocsi.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2024-05-24 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.