Videó

A tegnap.ma videója
Keresés a honlapon:


Variációk a szabadságra – Falcsik Mari Azt hittem című kötetéről (László Zsuzsa)

Pattanásig feszülő figyelme mindenre kiterjed, mindent befogad és átszűr magán, bizonyítva valóság és alkotás oda-vissza érvényes kapcsolatát: a művészet táplálkozhat a leghétköznapibból. – A Büszkeség és balítélet pályázatunkra érkezett, közlésre javasolt szövegek közül László Zsuzsa kritikáját olvashatják Falcsik Mari Azt hittem című kötetéről.

Szemközt az elmúlással egy lassan, soronként kibontakozó alak lépked hangtalan. Majd hirtelen megáll, hátranéz, látja a maga mögött hagyott nyomokat, melyek néhol erős kontúrok, máshol pedig csak alig kivehető körvonalak. Száját szóra nyitja, de csak két hang- benne egy élet tapasztalataival, fájdalmaival, veszteségeivel, a múltbeli eseményekkel szembeni apologetikával, s az emlékek édes-keserű ízével- gördül le ajkairól: azt hittem…Majd lassan továbbindul, kitárva szárnyait. Falcsik Mari legújabb verseskötete vissza-, előre- és odafordulások révén alkot egységes poétikát, melyben a remény, szabadság, újrakezdés és emlékezés amorfan gomolygó érzéseit ragadja meg s önti őket tiszta formába, így téve mások számára is láthatóvá és befogadhatóvá őket.

Tovább a litera.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2024-05-16 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.