Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


A miskolci vas esztétikája – Vasgyári eklógák (Turányi Tamás)


Vasgyári eklógák Fotó: mnsz.hu 

Hosszú ideig, akár tíz évnél is tovább vajúdó irodalmi műveknél ‒ misztikus jelenségnek tűnhet ‒ az alkotás folyamatába egyszer csak, mintegy rendezőelvként beléphet a kollektív emlékezet, vagy ha úgy tetszik, „kollektív tudattalan”, s ez hajlamos az egyéni narratívákat egyetemessé varázsolni. 

A Vasgyári eklógák esetében mindez megtörtént, amit nagyban segít az emberiség görög-római hagyományon felnőtt részének közös anyanyelve: az antik versforma, amely képes időn kívüli mítosszá emelni egy történetet, mely mintha mindig is meglett volna, most pedig, lám, elénk került.

Miskolcot belengi valami történelmi léptékektől  érintetlen patriotizmus, aminek erős jelenlétét aktuális szólamoktól, vagy a mindenkori politikai rendszer manifesztumaitól függetlenül érezni bárhol a városban. A hely szelleme nem feltétlenül a büszke, polgári kivagyiságon nyugszik, de ha valaki Miskolcon jár, meglepheti ez az érzés. 

Tovább a kulter.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2024-04-28 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.