Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


„Egy óriás ment el” – így emlékezik a zenészvilág Eötvös Péterre


Eötvös Péter (fotó/forrás: Hrotkó Bálint / Concerto Budapest)

A nemrég elhunyt Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmester nemcsak a hazai, de a nemzetközi zenei élet egyik legfontosabb figurája volt. Zenekarok, operaházak és a művészvilág legnagyobbjai is megemlékeztek róla.

„Eötvös Péterrel a kultúra egy olyan művészt veszített el, aki csodálnivaló módon szentelte magát a kortárs zenének, erős érzékkel a hangzás és a kifejezés árnyalatai, valamint a zenében rejlő dráma hitelessége, őszintesége iránt.

Számára a zenének mindig volt egy nagyon emberi dimenziója, emberek voltak a kifejezés hordozói és befogadói, a zene közvetlenül az emberektől származott, és őket is vette célba, hogy valamit megmozdítson bennük. [...] Eötvös Péter képes volt arra, hogy mind a saját, mind mások műveit karmesteri szuverenitással és kommunikációs képességeinek segítségével elemezze és tegye érthetővé. A zene különösen elkötelezett és hozzáértő közvetítője hallgatott most el” – búcsúzott a Berlini Állami Opera nevében Matthias Schulz főigazgató.

Tovább a fidelio.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2024-03-27 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.