Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A nők helyzetét kutatja a Metropolis a magyar filmgyártásban (Pauló-Varga Ákos)

A Metropolis 27. évfolyamának 3. lapszáma a magyar filmgyártásban tevékenykedő nők munkásságára fókuszál. A lapszámot szerkesztő Vincze Teréz a kevésbé populáris műfajokban alkotó rendezőkre, és a stáb más posztjain dolgozó női szakemberekre terjesztette ki a vizsgálódást. Így a lapszám egy szociálpszichológiai témájú rövidfilmmel, a hazai női vágók analóg-digitális váltással kapcsolatos tapasztalataival, valamint a kísérleti- és a dokumentumfilmesekkel is foglalkozik egy-egy tanulmány keretében.

A demokrata és a zsarnok óvónéni

Rögtön a kezdő szöveg egy keveset méltatott rendező, Vas Judit 1968-as Módszerek című pedagógiai témájú etűdjét tárgyalja. Margitházi Beja tanulmánya a pszichológiai és a filmes kísérletezés viszonyáról szól, amihez remek példát szolgáltat a tragikusan fiatalon elhunyt rendező tudományos filmje. A Módszerek Kurt Lewin 1938-ban végzett, vezetési stílusokkal kapcsolatos esettanulmányát ismétli meg három óvodai csoporton keresztül.

Tovább a magyar.film.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2024-03-25 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.