Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


Villáminterjú: Kiss Judit Ágnes válaszol (Hacsek Zsófia / szofa.eu)

 

A kérdés:

Sok olvasónak és műkedvelőnek láthatóan nehézséget okoz eligazodni a versek világában: hiányoznak azok a fogódzók, amelyekkel egy újonnan olvasott vagy éppen írt szöveget el tudnak helyezni a kánonhoz, a közízléshez képest. Vajon mi lehet ennek az oka, és hogyan lehetne segíteni ezen alkotóként, oktatóként, vagy akár irodalmi portálként?

A válasz:

Az ízlés kialakuláshoz sokat kell olvasni. A kortárs irodalom megértéséhez sok kortárs irodalmat. A művészeteknek kialakul egyfajta nyelvük, formaviláguk, amit a befogadó megért. A populáris kultúra termékeinek a fogyasztásához nincs szükség különösebben ennek a művészi világnak az ismeretére, az úgynevezett magasművészethez azonban igen. Mindig élveztem a Zeneakadémián a második emeletről, a kakasülőről hallgatni a koncerteket, ahol a zenész diákok ültek, akik megértették a zenei poénokat, és reagáltak is rájuk – néha nagyokat röhögtek egy Schubert szimfónián. Ugyanígy létezik olyan színházi, filmes vagy irodalmi kódrendszer, aminek az elsajátítása nélkül az igazán nagy alkotásoknak csak a felszínét lehet élvezni.

Tovább a szofa.eu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2024-02-28 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.