Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


Kétszeresen fóliázott, listázott író lettem (Miklya Luzsányi Mónika)

 

Újabb ötmilliós bírságot kapott a Líra Könyv Zrt., mert egy kecskeméti iskolától kétszáz méteren belül „homoszexualitást megjelenítő tartalmat forgalmazott”. Az ellenőrök eredetileg hat, a boltban árusított könyv kapcsán vettek fel jegyzőkönyvet, köztük volt a Magyar mesék lázadó lányoknak is, amelynek Miklya Luzsányi Mónika az egyik szerzője. Az eset kapcsán az amúgy kétszeresen fóliázott alkotó írja meg a gondolatait.

A nevem megint felkerült egy feketelistára

József Attila Hazám című versének részlete jutott eszembe, amikor elolvastam a Líra nyilatkozatát: „Fortélyos félelem igazgat / minket s nem csalóka remény.” 

1937-ben, amikor József Attila ezt a verset megírta, Németországban már Hitler uralkodott, hazánkban Horthy volt a kormányzó immár 17 éve, és készültek listák is, amik először csak az egyetemre való bejutást nehezítették, aztán a hétköznapokat, végül az életet is megvonta azoktól, akik felkerültek rá. A nagyszüleim is rajta voltak ezeken a listákon, és a sors furcsa fintoraként később a nevelőapám maga volt listakészítő, egy másik rendszerben.

Úgy tűnik, a politikai vezetőknek mindegy, hogy barna, fekete vagy vörös színt hordanak, szükségük van listákra, szükségük van olyan rétegekre, akiket kirekeszthetnek, akik ellen gyűlöletet szíthatnak.

Tovább a wmn.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2024-02-20 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.