Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


Válasz a rettenetre – Gion Nándor és a filmek


Gion Nándor

Fotó: Dormán László

Miért nem lett film a Latroknak is játszottból? Gion számos művét megfilmesítették olyan rendezők, mint András Ferenc és Sára Sándor, de több forgatókönyv is a fiókban maradt. A januári Kortársban Pécsi Györgyi ír a vajdasági magyar irodalom kiemelkedő alkotójának filmterveiről és írói világáról.

Gion elég hamar kapcsolatba került a rádióval is és a filmmel is. A Szülőföldem portréfilmben megjegyezte, hogy örül a filmeknek, talán írói sikeréhez, népszerűségéhez is hozzájárul, ha megfilmesítik egyik-másik írását. Könyvet kevesebben olvasnak, rádió meg mindenütt szól, hallgatják, és a filmet is többen megnézik. Az újvidéki egyetem elvégzése után a rádióhoz került, de vezetett színházat is.

Nem volt idegen számára a dramaturgia, mármint az, hogy el kell fogadni egy másik alkotó vízióját, akár azt is, hogy a rendező megváltoztatja az írói hangsúlyokat, esetleg a befejezést is.

(Rádiós, tévés szerkesztői tapasztalatait regényeiben, elbeszéléseiben is hasznosította – erről Fekete J. József ír, meglátása szerint a rövid snittekkel megelőzte korát.)

Tovább a kortarsonline.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2024-02-02 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.