Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


"Mert minden körbe ér" – Kutszegi Csaba beszélget Darabos Eszterrel a SUB.LAB.PRO – Jenna Jalonen HALO című előadásáról – INTERJÚKRITIKA


Fotók: Ofner Gergely / A fotók forrása: trafo.hu

…összességében ennek az előadásnak valami olyan célja lehet, hogy demonstrálja: a kortárstánc mindent elbír.

A műfaji határok szabad átjárhatósága már régóta a kortárs művészet egyik lényeges alapelve. Gyakorlati megvalósulásának is számos példáját ismerhetjük – a táncművészet berkein belül is. Különösen érdekesek az olyan műfaj- és stílustalálkozások, amelyekben a kiinduló pontok jó távol állnak egymástól, és a randevú reményében nagy utat kell bejárniuk a felfedezőknek. Persze sokszor éppen nincs is szükség hosszú útra. Például akkor, ha valamilyen módon bebizonyosodik Weöres Sándor igaza, hogy ti. „Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.” A pokol mélyére a látott előadás kapcsán ugyan nem kell letérnünk, de az biztosnak tetszik, hogy aki a tánc szakralitását, ősi formáit keresi, az találkozni fog körrel, akár a kortárstánc, akár a tradicionális néptánc felől közelíti meg a kérdést. A Weöres-idézet azért is idevág, mert láthattunk már nem egy kortárstánc-előadást, amely a korszerű kísérletezés, és még több néptánc-előadást, mely a hagyománykutatás jegyében fedezte fel magának és nekünk az ősi kört. Így lehet a nagyon régiből nagyon új.  

Tovább a tanckritika.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2024-01-27 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.