Videó

A Fefe Szabó csatorna videója




Keresés a honlapon:


Szokatlan módszerrel vált napok alatt ismertté egy német festőnő (Fejes Júlia)


Danai Emmanouilidis: Georgia, 2019-20, akril, papír, 20 x 30 cm, a Van Ham, Köln jóvoltából

Az elmúlt hetek fajsúlyosabb témái után következzék egy könnyedebb, de nem tanulság nélküli történet arról, hogyan rövidítette le egy fiatal művész a múzeumi és az aukciós bemutatkozáshoz vezető, többnyire hosszú utat.

Egy kiállítás bontásakor rendszerint ellenőrzik, megvan-e valamennyi bemutatott műtárgy, s minden múzeumi dolgozó rémálma, ha kiderül, hogy valami hiányzik – azaz minden bizonnyal lába kelt egy óvatlan pillanatban. A valós helyzet ebben a történetben sem egyezett a leltári dokumentumokban foglaltakkal, ám itt nem hiányra, hanem ellenkezőleg, többletre derült fény. A történet helyszíne Németország egyik vezető kiállítási csarnoka, a bonni Bundeskunsthalle. Ennek építését még a 70-es években, azaz Németország megosztottságának idején határozták el, a 80-as években el is kezdték, de mire 1992-ben elkészült, már lezajlott az újraegyesítés, Bonn elvesztette főváros-státuszát és az új intézménynek a vártnál sokkal nehezebb körülmények között kellett kivívnia helyét a nap alatt. Ez végül jól sikerült, számos elemet meg tudtak tartani az eredeti koncepcióból, így azt is, hogy a kiállítások jelentős része a művészetet a társadalmi és gazdasági élet folyamataival való kontextusában kezeli. 

Tovább az artportal.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-12-15 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.