Videó

A Fefe Szabó csatorna videója




Keresés a honlapon:


Keresztesi József: Laudáció Mohácsi István és Mohácsi János Déry-díjához

Mohácsi István, Mohácsi János – Fotó: Gordon Eszter / Színház Online

Ahogy az a fenti szerzői utasításból is látszik, a szöveg túlcsap a színházi szövegkönyvek megszokott keretein. A színdarabok nyelve olvasmányként is gazdag és sokrétű, a tragikus regisztert sötét humorral keverő, hol pimaszul ironikus, hol látomásos-szürreális vagy éppen groteszk nyelv. – A Déry-díjas Mohácsi Istvánt és Mohácsi Jánost Keresztesi József méltatta. 

Ha valaki szépirodalmat ír, azért teszi, hogy olvassák is. Hacsak nem azért, hogy elhangozzon a közönség előtt. A színpadi szöveg státusza ebből a szempontból igencsak sajátos. Egyfelől ott az iskolai Shakespeare, a röpdolgozat a Bánk bánból, ott van Madách a luciferi trippel, ott a kinek van igaza, Kreónnak vagy Antigonénak (Antigonénak!). Másfelől viszont az eleven színpadon a szöveg leginkább alapanyag, elrugaszkodási pont, az erővonalak egyike, az ezerlapú kristály egyik lapja, amelyen megtörik a fény. Értelmetlen kérdés, hogy jól van-e így, mert a színházban minden jó, ami érvényes, de az biztos, hogy az érvényességnek a szöveg minősége önmagában nem garanciája. Az eleven színház mindig több, mint a szöveges anyag illusztrációja.

Tovább a litera.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-12-14 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.