Videó

A Fefe Szabó csatorna videója




Keresés a honlapon:


A jobb szavak és mondatok az ünnepeltéi (Csordás Gábor)

 
Parti Nagy Lajos Fotó: Valuska Gábor

„Pécs pedig úgy ragyogott, mint egy szétgurult hőerőmű” – a Jelenkor októberi számában a hetvenedik születésnapját ünneplő Parti Nagy Lajost Csordás Gábor köszönti.

, és ez engem már csöppet sem zavar. Holott volt idő, hajjaj! Mert mik voltunk? Négy-öt kicsinyég túlkoros kicsi Rimbaud. Összefogom magamon rongyos versem. És persze mindegyikünk rimbaudabb volt a többinél. Vagy legalábbis én. Csak a magam nevében beszélhetek. Ezt is azóta tanultam meg. Mert akkoriban még nem kicsit zavart volna, hogy a jobb szavak stb. nem az enyéim. Hanem nagyon.

Versengtünk, és mégis évekig sülve-főve együtt voltunk. Lvov-Kertváros kies hajókabinjaiban laktunk, nem messze egymástól, álmaink másfélszobás műanyag kilincsei csüggedten fénylettek, de mi nem csüggedtünk. Ittunk és beszélgettünk éjszakákon át. Az ünnepelt egyszer ülve aludt a konyhánkban. Évekig egy volt a munkahelyünk is. Ráadásul pont akkor álltam munkába, amikor a szerkesztőség térre néző helyiségeit tatarozták. A későbbi pingpongszobába szorultunk be mindannyian, íróasztalom karnyújtásnyira állt az ünnepeltétől. Így olvasgattuk a beküldött sok szép dilettáns verseket a transzmisszionárius felügyelete alatt.

Tovább a jelenkor.net cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-10-15 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.