Videó

A Fefe Szabó csatorna videója




Keresés a honlapon:


Gergely Ágnes 90 – interjú (2003)

 

Gergely Ágnes 

REMÉLEM, ODAÁT NAGYON ERŐS A SZERETET – 2003-BAN GERGELY ÁGNES KÖLTŐVEL, REGÉNYÍRÓVAL VÁRNAI PÁL BESZÉLGETETT.

Számos kitüntetés, köztük a Kossuth-díj jutalmazottja. Fordított, többek között Yeatset – akiről esszéköte­te is megjelent – Joyce-ot, Dylan Thomast, afrikai és orosz költőket. Dolgozott riporterként a rádiónál, rovatvezetőként a Nagyvilágnál és az Élet és Irodalomnál, szerkesztőként a Szépirodalmi Kiadónál. Segédlevele van a vas- és fémesztergályos szakmából. Pályakezdőként Újpesten tanított, „nem középiskolás fokon”. Van egy szép mondata erről: „Köszönöm, hogy tanár lehettem.” Most pedig, már nyugdíjasként, megint az lett. Gergely Ágnes 70 éves.

– Nehezen kaptam meg az újpesti ál­lást, mert 1957-ben mindenütt azt kér­dezték, hogy részt vettem-e a tüntetés­ben. Persze, hisz mindenki részt vett, de tőlem ezt annyira zokon vették. Pedig nem voltam én különösen bátor, csak felvonultam, professzoraimmal, diáktár­saimmal együtt. Kéry László professzor segítségével végül sikerült elhelyezked­nem, először általános, majd középisko­lában. Kezdetben nem a saját szakom­ban, ám később már angolt és magyart tanítottam. Munkásgyerekeknek, akik­nek nagyon kevés előképzettségük volt, s akikkel négy év alatt komoly eredmé­nyeket értünk el. Az akkori merev politi­kai légkörben gyakran voltak konfliktusa­im feletteseimmel, de ettől eltekintve ezek boldog évek voltak. Úgy képzeltem, hogy a kedvenc osztályomat majd végig­viszem egészen az egyetemig. Ez nem si­került, bár nagyon sok akkori gyerekem­mel a mai napig megvan a kapcsolatom. Maga már elsorolta a különböző munka­helyeimet. A legtovább a Nagyvilágnál dolgoztam és onnan is mentem nyugdíj­ba. 1992-ben Péter Ágnes megkeresett az ELTE angol tanszékéről, hogy nem tanítanék-e műfordítást a doktorképzőn. Hálásan elvállaltam. Ez a kurzus váltako­zik egy Yeats szemináriummal.

Tovább a szombat.org cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-10-09 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.