Videó

A Fefe Szabó csatorna videója




Keresés a honlapon:


Víziószerűség és body art – Hermann Zsófia művei életre kellnek (Juhász Bálint)

 

„A festmény úgy indult, hogy volt egy álmom, rémálmom, amiben megtagadom önmagamat.” Hermann Zsófia, aki a Godot Labor Kol–Labor című 2023. szeptember 28-án nyíló kiállítás egyik alkotója, ezekkel a szavakkal vezeti be a nézőt művének rejtelmeibe. Hasonló gondolatok hangoztak el több évtizeddel ezelőtt Luis Buñueltől és Salvador Dalitól, hisz mindkettőjüknek volt egy álmuk, melyek megvalósítása „Az andalúziai kutya” című filmhez vezetett. Hermann Zsófia művei azonban egy teljesen más szemléletet képviselnek. Neki nem az a célja, hogy egy antiformalista filmet hozzon létre, hanem empatikusabban akar viszonyulni a nézőkhöz, hogy ők is hasonló módon viszonyuljanak hozzá.

Bryan Turner szociológus szerint a test egyszerre tud megfoghatatlan, illuzórikus, konkrét, metaforikus, mindig jelen lévő és távoli dolog lenni. Ugyanakkor a test a társas én legközvetlenebb és legközvetettebb jellemzője. Hermann Zsófia művei ennek függvényében több szemszögből analizálják a test és saját környezete közötti viszonyrendszert.

Tovább a tiszatajonline.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2023-09-26 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.