Videó

A Fefe Szabó csatorna videója




Keresés a honlapon:


Alice Munro novelláiban azok a mondatok a legizgalmasabbak, amelyeket nem ír le (Varga Bence)


Alice Munro (Fotó/Forrás: Alice Munro Facebook-oldala)

A Nobel-díjas kanadai szerző Valamit el akartam mondani című kötetében tizenhárom történetet olvashatunk, amelyek kivétel nélkül azt az érzést keltik, mintha vaskos nagyregényt tartanánk a kezünkben. Szövegeiből bár hiányoznak a katarzisok, a szélsőséges érzelmek és tragédiák, mégis elsöprő erővel világít rá, milyen apró történetekből épülhet fel egy ember teljes személyisége.

Korábban, ha azt kérdezte volna valaki, ismerek-e olyan írót, aki alig tíz-tizenöt oldalban is képes egy regény illúzióját kelteni, talán egyedül Jorge Luis Borges nevét feleltem volna. Most azonban kénytelen vagyok felvenni erre a listára Alice Munrót is. A Nobel-díjas kanadai író magyar életműkiadása 2006-ban indult el a Park Kiadónál, a sorozat utolsó darabjaként pedig nemrég megjelent a Valamit el akartam mondani című novelláskötete, amely eredetileg 1974-ben látott napvilágot. Most Kada Júlia fordításában olvashatjuk magyarul.

Tovább a fidelio.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-09-13 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.