Videó

A Fefe Szabó csatorna videója




Keresés a honlapon:


„Az elit is csak egy lény, be kell cserkészni. Nem veszélyesebb, mint bármelyik másik sokkarú, sokszemű entitás a gőzölgő lápok tájékáról.” – interjú (Cserna Endre)


Fotó: K. Takács Márton

Kazsimér Somával, K. Takács Mártonnal és Zsoldos Annával, a Bevezetés a kriptozoológiába című kiállítás alkotóival és kurátorával a magyar város-vidék dichotómiáról, a fikciós keretek realizmusáról és a sajnálatos módon nem elég komolyan vett projektekről beszélgettünk. Az április 19. és május 20. között a Q Contemporary-ben bemutatott tárlat a művészduó immár három éve tartó országjárását mutatta be, amely során Magyarország „kriptofaunáját”, azaz rémlényeit, paranormális jelenségeit kutatják. Működésük, főképp médiahackjeik révén, a kortárs művészeti közegen túl a mainstream médiában is érdeklődésre talált – interjúzott velük a Telex, szerepeltek országos reggeli rádióműsorban és álhíreik megjelentek szinte az összes vidéki online hírújságban.

Hogyan gondolkodtok a magyar vidékről?

KS: Bennem a kérdés inkább úgy merül fel: hogyan gondolkodik a magyar vidék rólunk (emberekről? Marciról és Somáról? Tájbagázolókról?). Mit enged meg? Mikor kel ki ellenünk? Szándékaink tiszták, csak a mintavétel vágya hajt, letapogatni a tájat, letapogatni a tájat szülő és benépesítő agyat, letapogatni magunkat és vidékünket.

KTM: Bárhol járunk, vannak helyi legendák. Könnyű rámondani a régebben keletkezett szörnyes történetekre, hogy ezek a magyar vidék szülöttei. De valójában lehetne a skót vidéké is. Csakhogy a skót vidék sok szempontból könnyebben hozzáférhető, mint a magyar (pl. Loch Ness). A médiahack kísérlet volt arra, hogy megnézzük, mi az, amit meg lehet mutatni nagyobb nyilvánosságban is.

Tovább az artmagazin.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-08-23 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.