Videó

A Fefe Szabó csatorna videója




Keresés a honlapon:


Christopher Nolan elsöprő eposzt csinált az atombomba atyjáról – Kritika az Oppenheimer című filmről (Horváth Bálint)

Az atombomba atyáról és Manhattan-projektről szól Christopher Nolan nagyszabású, sztárokkal tömött életrajzi filmje, amiben Cillian Murphy alakítja a kétes megítélésű fizikust. Az Oppenheimer komplex, látványos és gyomorszorító alkotás arról, hogyan lépett az emberíség önmaga kipusztításának legbiztosabb útjára.

„Az atombomba szfinxszerű atyja, akinek nem lehet kiismerni a gondolatait” – vágja mérgesen Oppenheimer fejéhez Teller Ede, miután a Manhattan-projekt leköszönő vezetője nem támogatja a hidrogénbomba fejlesztését, attól tartva, hogy az a nukleáris fegyverkezési verseny végzetes eszkalálódásához, végső soron a Föld népességének kipusztulásához vezet.

Az atombomba atyja, Robert J. Oppenheimer nézeteit és cselekedeteit tekintve is enyhén szólva is ellentmondásos figura volt. Zseniális fizikus és kémikus, a kvantummechanika amerikai meghonosítója, akit fiatalkori szélsőbalos kötődései ellenére a legtitkosabb amerikai fegyverkezési program élére állított a hadsereg a II. világháború alatt. Oppenheimerről és a Manhattan-tervről készültek már játékfilmek (A nap, Fat Man és Little Boy), de egyik sem mozgott azon az igényű blockbuster skálán, mint amin az Eredet és a Csillagok között alkotója gondolkodik.

Tovább a magyar.film.hu cikkére  >>>

  
  

Megjelent: 2023-07-29 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.