Videó

A Fefe Szabó csatorna videója




Keresés a honlapon:


„Meg akarom rajzolni a halált” – Sümegi György Tehát ez a háború? Hét haditudósító képzőművész a Donnál című könyvéről (Dobri Imre)


Polóny Elemér: „Sebesült honvéd”, 1942 Kép forrása

Milyen tapasztalatokat gyűjtöttek képzőművészek a fronton, és milyen lényegi vonásait mutathatja meg a művészet a háborúnak? Vajon képes-e áttörni a művészet a közönyös médiazajt? Sümegi György könyve az 1943-as haditudósító-kiállításon részt vevő hét művészt és alkotásaikat mutatja be.

Háború zajlik több mint egy éve a szomszédunkban, és ez éppoly megdöbbentő bizonyosság, mint amilyen félelmetes szembesülni azzal a néha kissé elfeledettnek tűnő ténnyel, hogy a történelem bizony nemcsak hogy nem ért véget, és korántsem száraz és „meghaladott” absztrakció, sokkal inkább a létezés véres és sáros valósága. Sümegi György könyve ugyan nem a jelen eseményeiről szól, sőt, az általa megidézett haditudósítók közül már egy sincs sajnos velünk, azonban mégis különleges jelentőséggel és fontossággal bír éppen most, amikor ilyen zavarodottsággal találkozunk a velünk élő történelem kapcsán.

 Tovább a kortarsonline.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-07-26 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.