Videó

A Fefe Szabó csatorna videója




Keresés a honlapon:


„Inkább féljenek, mint szeressenek” – Miklya Luzsányi Mónika: Mohács özvegye (H. Móra Éva)

Nem túl gyakori, hogy egy író ugyanazt a témát két regényben is feldolgozza – két különböző célközönség számára. Így tett Miklya Luzsányi Mónika: tavaly jelent meg a Pagony Kiadó Abszolút töri sorozatában A kamasz király udvarában című ifjúsági regény, idén májusban pedig az Athenaeum Kiadó Időutazó sorozatának tagjaként a Mohács özvegye. Mindkét könyv II. Lajos uralkodásának idejébe vezet vissza, de egészen más szemszögből.

„Egy-egy jelentős történelmi eseményhez kapcsolódik, fontos a történelmi hűség, ám a részleteket az író fantáziája szerint alakítja” – valahogy így tanítják az iskolában a történelmi regény műfaját. Nos, áttekintve a Mohács özvegye irodalomjegyzékét, garantált a történelmi hűség. A szerzőről közismert a történelem iránti szenvedélye; megkapó alázattal és alapossággal kutatott a témában. Számos korabeli dokumentum teszi hitelessé a történetet: így többek között Szerémi György és Brodarics István krónikájának részletei, Menyhárt mester jóslata a király születési horoszkópja alapján, Tomori Pál levele a pápához, részletek Machiavelli A fejedelem című művéből, Luther Márton vigasztaló zsoltárai Mária királynénak címezve, a királyné végrendelete; de helyet kaptak gúnydalok is, például egy Csúfos gajd Török Bálintról.

Tovább az olvassbele.com cikkére  >>>

  
  

Megjelent: 2023-07-21 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.