Videó

A Fefe Szabó csatorna videója




Keresés a honlapon:


Olyan humorral még nem nyomoztak ősi misztériumok után, mint ezek a különc öregasszonyok – Leonora Carrington: A hallókürt (Sándor Anna)

 

Hogyan menti meg a Földet egy csapat szenilisnek ítélt vénasszony? Hogyan tárulnak fel a legelképesztőbb kalandok, miután a 92 éves narrátor egy hallókürtöt kap ajándékba? Mi köze mindehhez egy kacsintó apácának? A szürrealista festő Leonora Carrington féktelen játékossággal és empátiával megírt könyve mintegy ötven év késéssel jelenik meg magyarul – pedig hazai vonatkozása is van. Érvényesen szól a jó öregkorról, és szellemesen, de mégis metsző erővel kritizálja azt a patriarchális kategóriarendszert, ami sokszorosan érvénytelenítette a női léttapasztalot. Miközben Carrington pellengérre állít vallást, társadalmi berendezkedést és kenetteljes családi ideálokat is, kultúrtörténeti vágtába kezd, amiben inspirációs forrásai közt egyaránt megtaláljuk a görög, a kelta vagy az egyiptomi mitológiát, valamint a gnoszticizmust - mindeközben pedig A hallókürt egy pillanatra sem szűnik meg bájos és szórakoztató lenni. Ez a hét könyve.

Tovább a konyvesmagazin.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-07-11 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.