Videó

A Fefe Szabó csatorna videója




Keresés a honlapon:


Marosvásárhelytől a Parnasszusig – Beszélgetés Abafáy-Deák Csillag íróval (Várnagy Márta)

„Már gyerekkoromban írónak készültem, ezt a sok olvasás egyre inkább erősítette, magányos gyerekként az olvasás volt a legnagyobb vigaszom. Húsz éves koromban jelentek meg az írásaim. Közben két gyerek édesanyjaként, magyar-angol szakon diplomáztam. Ez után következett az emigráció, ami a fent említett események miatt, nem ment gördülékenyen. Ettől kezdve megszakadt az írói pályám, Németországban gondolni se lehetett arra, hogy közöljek…”

– Kezdjük a neveddel. Ritka magyar név a Csillag. Elmesélnéd a névadásod történetét? 

– Sokan megkérdezik, hogyan jutottam ehhez a szép névhez. Ilyenkor azt mondom, én ebben ártatlan vagyok, engem meg se kérdeztek. Apám érdeme egyébként, hogy Erdélyben, az akkori helyzetben, ami a magyar kisebbséget sújtotta, és a keresztneveket csak románra lefordítva anyakönyvezték, hogyan sikerült ezt a nevet mégis bejegyeztetni. Máig nagy rejtély számomra. Most már sajnos nem tudhatom meg. 

Erről írtam egy novellát, a Gyilkos karakterek című harmadik kötetemben, a Névsorolvasás ciklusban (ez előzetesen a Magyar naplóban is megjelent Személyes névmás címen), a Csillag névvel kezdtem a nevek szerinti írásokat.

Tovább a tiszatajonline.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-06-15 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.