Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


A sült szalonna illata – Utazás az éjszakába /Stúdió K Színház (Turbuly Lilla)


Fotók: Dömölky Dániel

O’Neill drámája 1941-ben íródott, de csak a halála után kerülhetett nyilvánosságra. A szerző döntése érthető: a dráma ihletője ugyanis saját családja volt. A zsugori vállalkozóvá lett valamikori színész apa, a morfiumfüggő anya, az alkoholizmus felé a legjobb úton haladó, szintén színész fiú és költői lélekkel megáldott, tüdőbeteg öccsének egyetlen napja fájdalmas élveboncolás. Egy egymást egyszerre szerető és gyűlölő család széthullásának rajza. Ha a sokszorosan terhelt családi együttállás soknak tűnik is, a mindenkori néző nagy valószínűséggel bele tud helyezkedni a dráma világába, hiszen kinek a szűkebb vagy tágabb családjában nincsenek ambivalens kapcsolatok, elhallgatások, függőségek? 

A belehelyezkedést ebben az esetben szó szerint kell érteni, ugyanis az előadást nem a Stúdió K-ban, hanem egy Ráday utcai lakásban játsszák. Igaz, a darab szerint vidéken vagyunk, nem a körgangos belvárosban, de a lakás hangulata és berendezése (Devich Botond munkája) nagyon erősen meghatározza a nézői élményt és befogadást. A tágas, kietlen összhatású nappaliban ülünk. Annyit látunk a lakásból, amennyit általában egy vendég: a nappali mellett az előszobát, a nyitva hagyott ajtókon keresztül egy-egy szeletet a többi helyiségből. Annyit, amennyit általában egy másik család életéből: a kirakatot, és a felfeslő varrások mögül kivillanó jelzéseket. A valamikori polgári jólétre emlékeztető belmagasság és a stukkók alatt a kilencvenes évek hangulatát tükröző puffos ülőgarnitúra, a kanapé fölött gobelinhímzés, a könyvespolcon néhány klasszikus. A hangulatot meghatározza a nappali alultemperáltsága is. Otthonmeleg tulajdonképpen egyszer érződik: belépéskor, a konyhából kiszivárgó szalonnástojás illatából. A szereplők járkálnak a lakásban: zubog a víz a fürdőben, átlátunk a szomszéd szobába, az asztalon sorakozó sörös dobozokra. Ebben a nappalinak tágas, színháznak mégis intim térben a nézőkhöz közeli játék, az apró rezdülések, pillantások hatnak. 

Tovább a szinhaz.net cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-03-31 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.