Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


„Az életadás lehetősége a halál lehetőségét is magában hordja”– Vékony Dorottya interjú (Kránicz Bence)

 
Vékony Dorottya Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Kik tartoznak a politikai színtéren a támogatott testek közé, és kiknek nagyon nehéz a családdá válás? Mihez kezdhetnek a meddők? Többek között ezekkel a kérdésekkel foglalkozik Vékony Dorottya új kiállítása. A Budapest Galériában látható Az elengedés rítusai a fotó és a képzőművészet eszközeivel, valamint dokumentumértékű interjúkkal közelít egy olyan témához, amiről a művész szerint a mai napig sokan szégyellnek beszélni. De hogyan segít a fotózás abban, hogy nők összekapaszkodhassanak? Interjú.

Az elengedés rítusai a termékenység és a reproduktív jogok kérdéskörével foglalkozik, kiemelten a terméketlenséggel. Mit gondol arról, hogy lehet-e ezzel a témával személyes érintettség nélkül hitelesen foglalkozni?

Valószínűleg nem. Én is azért foglalkozom vele, mert van személyes érintettségem, ez adta az alapvető motivációmat a kiállításhoz. Ez egy olyan „univerzum”, ami kívül esik a látótereden, ha nincs vele dolgod, ha nem kerülsz bele. Mégis nagyon fontos téma, mert élete legalább egy pontján mindenki felteszi magának a kérdést a párjával, a családjában vagy egyedül: legyen-e gyerekem, vagy ne? Megkerülhetetlen a kérdés, akkor is, ha igent mondasz rá, akkor is, ha nemet. Ha igent mondasz rá, nagyon erősen megjelenik az az aspektus, amelyre én sem számítottam korábban, hogy az életadás lehetősége a halál lehetőségét is magában hordja.

Tovább a 24.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-03-14 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.