Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A pécsi Szent Donátus-kápolna Fotóesszé (Cseri László)

A pécsi Szent Donátus-kápolna Fotó: Cseri László

A pécsi Donátusi út és a Fácán dűlő sarkán álló Szent Donátus-kápolna 1938-ban épült. Az egyszerű épület szépségeit, rendkívül érdekes fa mennyezetborítását mutatja be Cseri László fotóesszéje.

A mostani kápolna helyén már 1938 előtt is állt egy régi fatornyos kis kápolna a szőlőhegyen, melyet Szent Donátnak, a szőlők patrónusának szentelték fel. A 362-ben vértanúhalált halt Szent Donát püspök kultuszát az 1686-ban a török uralom alól felszabaduló Pécsre és Baranya megyébe betelepülő németek hozták magukkal. A Szent Donátus-kápolna Brüsztle József szerint 1736-ban a környező szőlősgazdák jóvoltából a Pécs város nyugati oldalán fekvő Szent Donátus-dűlőnek is nevezett szőlőhegyek között épült fel. A hagyomány szerint azonban már a ferences plébánia alapítása előtt a környékbeli szőlősgazdák építették „azon jámbor szándékból, hogy a szent vértanú püspökben védőszentjük legyen, kinek közbenjárására szőleikről az elemi csapások elhárítását megnyerhessék”.[1] A szakirodalom azonban az 1736-os dátumot vette át, ám írásos forrás egyiket sem támasztja alá vagy cáfolja meg.

Tovább a jelenkor.net cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-02-28 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.