Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


„Jobban érdekelnek a személyes igazságok, mint az érdek” – Interjú Lackfi Jánossal (Monostori Tibor)


Lackfi János (Fotó: Molnár Mihály)

Az írót, költőt, műfordítót az idő pergéséről, az ukrán háborúról, a tanárok helyzetéről, apolitikusságáról, az ökumenéről, a keresztény fundamentalizmusról, a csodákról és új regényéről kérdeztük.

A Szabadság vándorai c. interjúsorozatunkból. Korábban Bod Péter Ákossal, Falus Andrással, Izsák Norberttel, Nádori Gergellyel, Pecsuk Ottóval és Bolba Mártával beszélgettünk.

Az interjút eredetileg tavaly májusban terveztük. Sok idő telt el, és mintha évek múltak volna el, annyi minden történt a világban. Ahogy gyarapítjuk éveink számát, mintha gyorsabban múlna az idő. Minden évben mintha kicsit gyorsabban peregne le hatvan perc. Ön hogy érzékeli az időt?

Igen, mindig ledöbbenek, milyen gyorsan múlnak a hetek-hónapok, bár visszagondolva mindig is torlódó volt az életem. Huszonegy évesen egyszerre voltam apa, férj, alkotó, egyetemista, cselgáncsedző, újságíró, szerkesztő, kritikus, pár év múlva magam is egyetemi oktató. Sok írókolléga mondja, hogy csak néma csöndben képes dolgozni. A legdurvább Proust volt, aki mindig öt hotelszobát vett ki, egyet középen magának, kettőt-kettőt kétoldalt a csendnek. Na, én akkor semmit se írtam volna, hiszen többnyire nem volt dolgozószobám, a gyerekek keresztbe-kasul szaladgáltak köröttem, időnként tüzet oltottam, békét teremtettem, orrot fújtam, tisztába tettem, enni-inni adtam nekik, ha kellett.

Tovább a felszabter.hvgblog.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-02-25 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.